Doeken en dragers

Er zijn veel verschillende doeken en dragers op de markt en wat de een een fijne doek of drager vindt, vindt de ander juist weer helemaal niet prettig. Er is voor ieder wat wils, maar het belangrijkste is dat het dragen comfortabel en veilig is, zowel voor het kindje als voor degene die draagt.

Hier een overzicht van doeken en dragers:

Geweven draagdoek
Door speciale weeftechnieken (keper, kruiskeper of jacquard) bieden deze draagdoeken veel steun en kunnen ze met gemak veel gewicht dragen.
Materiaal: katoen of een mix van katoen en bijvoorbeeld linnen, hennep, wol, zijde of bamboe (ieder materiaal heeft uiteraard weer andere eigenschappen).

Maten: van maat 2 (ongeveer 2,70 meter) tot en met maat 8 (ongeveer 5,70 meter). Afhankelijk van de maat van de doek kun je hem gebruiken voor verschillende knooptechnieken (klik hier voor een overzichtje op de site van Didymos).
Merken: Didymos, Ellevill, Hoppediz, Keppeke, Girasol, Natibaby, Storchenwiege, Amazonas, Little Frog, Emeibaby, Oscha, Babylonia, Dica Milano, Artipoppe en nog veel meer.

Beginnende dragers kunnen het beste een (katoenen) doek in maat 6 (dat is ongeveer 4,60 meter) aanschaffen, aangezien je die voor de meeste knooptechnieken, zowel op de buik als op de rug, kunt gebruiken.

Rekbare doek
Materiaal: (stretch) katoen
Maten: 4,6 meter en 5,2 meter (soms ook iets langer). Een rekbare doek is altijd lang omdat je meerdere lagen doek over je kindje heen moet knopen om voldoende steun te hebben.
Merken: ByKay, Tricot Slen (Babylonia), Je Porte Mon Bébé en er komen er steeds meer bij op de markt.

Een rekbare doek is heel fijn om een pasgeboren baby in te dragen, maar na een paar maanden wordt een kindje er te zwaar voor waardoor het dragen niet meer comfortabel is. In tegenstelling tot wat er in sommige handleidingen van rekbare doeken staat, raad ik je af om een rekbare doek te gebruiken voor rugdragen. Ook is het dragen met een rekbare doek een stuk warmer dan dragen met een geweven doek omdat je altijd meerdere lagen over je kindje heen moet knopen.

Ringsling
Materiaal: een ringsling is gemaakt van dezelfde stof als een geweven doek, ze bestaan ook in verschillende materialen (bijvoorbeeld katoen of een mix van katoen en linnen of katoen en zijde).
Merken: Hoppediz, Storchenwiege, Girasol, Ellaroo, Keppeke, Didymos en nog veel meer.

Een ringsling is een korte doek met twee ringen waarmee je je kindje op je heup draagt. Het is een asymmetrische manier van dragen, prima voor korte stukjes of tijdens het boodschappen doen, maar minder geschikt voor langere stukken.

Mei Tai
Een mei tai (van oorsprong een Aziatische drager) bestaat uit een rugpand met lange banden. Één band knoop je om je middel en de andere banden gaan over je schouders. Met een mei tai kun je zowel rug- als buikdragen. Een mei tai is zowel te gebruiken voor pasgeborenen als voor kleuters, afhankelijk van de maat en de ondersteuning die de mei tai biedt.

Ergonomische drager
Ook wel bekend als Soft Structured Carrier (SSC) of ‘draagzak’. ‘Draagzak’ is eigenlijk geen juiste naam aangezien het helemaal geen zak is. Een SSC is gebaseerd op de traditionele mei tai en in plaats van banden die geknoopt moeten worden, hebben ze gespen (buckles) of klittenband.
Er bestaan veel verschillende soorten ergonomische dragers met stuk voor stuk hun eigen bijzonderheden: Bondolino, Emeibaby, Tula, Ergobaby, Marsupi, Manduca, Beco, Boba, Rose&Rebellion, Storchenwiege.
Met een ergonomische drager kun je zowel buik- als rugdragen en sommige zijn zelfs geschikt als heupdrager. Sommige SSC’s zijn vanaf dag één te gebruiken, andere zijn alleen geschikt voor grotere kindjes en weer andere hebben een speciale insert waarmee je ze ook voor kleine kindjes kunt gebruiken.

Ergonomische dragers? ‘Bestaan er dan ook niet-ergonomische dragers?’, denk je nu misschien. Ja, helaas zijn de dragers die je bij de meeste babyspeciaalzaken kunt kopen over het algemeen niet zo ergonomisch. En dat geldt niet alleen voor het kindje, maar ook voor degene die het kindje draagt.